St George’s Market i Belfast

St George’s Market i Belfast är en marknad under tak som invigdes i slutet av 1800-talet, under den Viktorianska epoken, för att ersätta den öppna torgmarknaden och ge både handlare och besökare en mer skyddad miljö.

Till skillnad från många andra marknader har St George’s Market överlevt in i våra dagar och är fortfarande en livlig och välbesökt marknad som lyckats med konststycket att hålla sig relevant utan att förlora sin historia.

Var ligger St George’s Market?

Den ligger på May Street i Belfast, nära floden Lagan som rinner genom staden.

Vid sidan av den reguljära marknadshandeln är det många olika evenemang som äger rum på St George’s Market, såsom konstutställningar, matfestivaler, danstävlingar, insamlingsgalor, modevisningar och konserter.

Helgmarknad

Fredag: Något för alla

På fredagarna är det blandad marknad som gäller och man kan köpa allt från böcker och antikviteter till kläder, fisk och grönsaker. Marknaden öppnar redan klockan 6 på morgonen och håller igång till klockan 15 på eftermiddagen.

Fiskdelen av fredagsmarknaden är särskilt berömd – den består av ungefär två dussin marknadsstånd och är en av de främsta fiskmarknaderna på hela ön.

Lördag: Mat & Hantverk

På lördagarna är St George’s Market inriktad på mat och hantverk. Det brukar finns gott om stånd som säljer olika nischade matprodukter, till exempel lokalproducerad mat, ekologisk mat och delikatesser från när och fjärran.

st-georges-market-standUtbudet omfattar bland annat frukt, grönsaker, kött, fisk, ost, bakverk, te och kaffebönor. Man kan till exempel plocka upp vildsvinsprodukter, fisk som precis anlänt från hamnen i Portavogie och griskött från djur som vuxit upp i närbelägna Cookstown. Mycket av det som säljs är endast tillgängligt under en viss del av året, såsom fasan och rådjurskött.

Vid sidan av maten säljs hantverk, blommor och gröna växter. Särskilt stort intresse brukar det vara för lokalproducerad keramik, glas och metallhantverk.

Lördagsmarknaden öppnar inte förrän klockan nio på morgonen, men stängningstiden är den samma som på fredagarna, det vill säga klockan tre på eftermiddagen.

Söndag: Lokal produktion

På söndagen är fokus på lokalproducerade produkter ännu starkare och marknadsstånden brukar vara fyllda av konst och konsthantverk av lokala förmågor. Exempel på populära produkter är handstöpta ljus, unika kläder, handgjorda smycken, hemgjorda tvålar och sådant som skapats av återvunna material.

Det säljs också en hel del lokalproducerad mat på söndagsmarknaden, precis som under lördagen. Det är inte förbjudet att sälja sådant som inte är lokalproducerat, så du kan räkna med att vid sidan av de lokala produkterna även hitta en hel del importerade kryddor, lyxchoklad från Kontinentaleuropa och liknande.

Marknaden öppnar klockan tio på morgonen och håller öppet ända till klockan fyra på eftermiddagen.

Om St George’s Market

St George’s Market är berömd för sina fina varor, eklektiska utbud och härliga atmosfär. Det är vanligt att lokala musiker uppträder här och även andra underhållare kan dyka upp. År 2014 fick St George’s Market ta emot utmärkelsen UK’s Best Large Indoor Market, i hård konkurrens med marknader som Billingsgate och Spitalfields.

Som nämnts ovan togs marknadsbyggnaden i bruk i slutet av 1800-talet, ett prima exempel på den Viktorianska erans önskemål om skönhet och hälsosamhet. Byggnaden, som ritades av JC Bretland, uppfördes i rött tegel med sandstensputs. Utvändigt gavs den valv i romersk stil och pryddes av textraderna Lámh Dearg na hÉireann och Pro Tanto Quid Retribuamus. Den första strofen är irländska och betyder ”Irlands röda hand”. Den andra är staden Belfast motto på latin och betyder ”Vad ska vi ge i gengäld för så mycket?”

Under andra världskriget användes St George’s Marknad som tillfälligt bårhus efter tyska bombningar av staden. Ungefär 900 personer dog i bombräderna och 255 kroppar fördes till marknaden i hopp om att kunna identifiera dem. För de offer som aldrig blev identifierade hölls en offentlig begravningsceremoni på marknaden – eller snarare två stycken, en katolsk och en protestantisk. Tusentals människor kantade sedan processionens väg från marknaden till begravningsplatserna.

Framåt slutet av 1900-talet hade marknadsbyggnaden hunnit nå ett ganska slitet skick och marknaden hade också svårt att nå upp till den nya tidens krav på hygien. Ett omfattande renoveringsarbete sjösattes – bland annat med hjälp av pengar från Heritage Lottery Fund – och den 14 maj 1999 kunde marknaden återigen öppna sina portar.