Edinburgh Castle

Edinburgh Castle ligger på en klippa vid staden Edinburgh. Dess ursprung är oklart och enligt de gamla Artursagorna ska här en gång i tiden ha funnits en helgedom för Morgain la Fee. Ett kungligt slott har legat på platsen åtminstone sedan 1100-talet då David I regerade över Skottland. Själva befästningen tros dock vara betydligt äldre än så.

Edinburgh Castle är öppet för turister och sköts om av Historic Scotland. Varje år tar slottet emot över 1,4 miljoner besökare och många olika arrangemang äger rum här. Slottet är till exempel en viktig del av Edinburghs firande av Hogmanay (nyårsafton), och under den årliga kulturfestivalen Edinburgh International Festival i augusti varje år hålls alltid en pampig militäruppvisning med musikuppträdanden i anslutning till slottet.

Hos edinburghcastle.gov.uk finns en kalender som visar kommande event månad för månad. Det är alltid något på gång i slottet, allt från konserter och teater till julfiranden och rundvandringar med särskilda teman. I skrivande stund kan man till exempel besöka slottet för att från en livs levande bågskytt få lära sig hur skottarna förr i tiden använde sig av armborst och långbåge, och vilka olika sorters pilar som förekom.

Kronjuvelerna

Honours of Scotland förvaras i Edinburgh Castle. Med en historia som sträcker sig tillbaka till 1400-talet och 1500-talet är detta den äldsta uppsättningen av kronjuveler på de brittiska öarna. Dessa föremål användes bland annat när Mary I kröntes till drottning av Skottland år 1543.

Kronan, spiran och svärdet är de tre viktigaste beståndsdelarna i samlingen. På den skottska versionen av det förenade konungarikets vapensköld kan man se det skottska röda lejonet med kronan på huvudet, hållandes både svärdet och spiran.

De skotska kronjuvelerna går att beskåda i utställningsrummet på östra sidan om slottets Crown Square. Där befinner sig även den sägenomspunna Stone of Destiny som återbördades till Skottland år 1996.

Edinburgh Castle – en omistlig del av den skottska historien

edinburghEdinburgh Castle har alltid varit en viktig bas för det skottska kungariket, vilket innebär att slottet haft en viktig roll i många av de historiska konflikterna mellan Skottland och England, från det skottska frihetskriget på 1300-talet till det sista Jakobitupproret år 1746. Enligt forskningsuppgifter från 2014 har slottet varit belägrat 26 gånger vilket gör det till Storbritanniens mest belägrade slott.

Det slott som står här nu i vår tid består huvudsakligen av delar som byggts under 1500-talet eller senare. Under 1500-talet förstördes nämligen en stor de av det medeltida försvarsverket av artillerield. Ett viktigt undantag är Sankt Margaretas kapell som uppfördes redan under det tidiga 1100-talet och är en av Edinburgs äldsta bevarade byggnader.

Edinburgh Castle är fortfarande en viktig symbol, både för Edinburgh och för hela Skottland. Slottet är till exempel inkluderat i vapensköldarna för staden Edinburgh och för Edinburghs universitet, och slottet pryder de enpundssedlar som ges ut av Royal Bank of Scotland och de tiopundssedlar som ges ut av Clydesdale Bank.

Militärmuseum

Flera av Edinburgh Castles slottsbyggnader huserar militärmuseum som gör att den historieintresserade besökaren inte bara kan lära sig om slottet utan också om andra delar av Skottlands historia. Här ligger både The National War Museum of Scotland och flera mindre museum för specifika regementen.