Spöken i London

Med sin långa historia och välbevarade arkitektur från forna dagar är London ett mecka för gengångare, vålnader och andra sorters spöken. Vi har nog alla hört talas om spökena på Tower of London, men det finns betydligt fler platser att utforska för den som är intresserad av Londons övernaturliga invånare. Här nedanför har vi samlat några av våra favoriter.

Ten Bells

Ten Bells är en pub som ligger i hörnet av Commercial Street och Fournier Street i den berömda Londonstadsdelen East End. Inte bara en utan två av seriemördaren Jack the Rippers offer ska enligt Londons lokala legender haft en koppling till Ten Bells. Annie Chapman ska ha släckt sin törst på Ten Bell strax innan hon blev mördad och Mary Jane Kelly sägs ha plockat upp kunder på trottoaren utanför puben. Puben kan ses i en scen i filmen From Hell från år 2001, där polisinspektör Abberline – spelad av Johnny Depp – tar en drink med Kelly.

Greenwich foot tunnel

london-spokeGreenwich foot tunnel är en tunnel som går under floden i East London och gör det möjligt att promenera från Royal Borough of Greenwich till Isle of Dogs. Tunneln skapades kring förra sekelskiftet för att arbetare som bodde på södra sidan av floden inte skulle behöva använda de dyra och opålitliga färjorna för att ta sig till sina arbetsplatser i Londons hamn och till de skeppsvarv som låg på eller nära Isle of Dogs.

De spöken som sägs hemsöka denna långa, kalla och fuktiga tunnel är ett promenerande par klädda i ålderdomliga kläder. De verkar till en början vara vanliga människor på väg genom tunneln, men när de kommer närmare försvinner de plötsligt trots att det inte finns någonstans att ta vägen i tunneln.

Den drygt 370 meter långa tunneln är gjord av gjutjärnsringar och betong och har en inre diameter på mindre än 275 cm. Den norra änden skadades av bomber under andra världskriget och när den reparerades installerade man en tjock stål- och betongplatta som gör att tunneln är ännu smalare där.

The Haunted Hills of Greenwich

I området Greenwich finns kullar som var och en har sina egna gengångare.

Shooter’s Hill hemsöks av en kvinna som mördades av sin kärlekspartner på 1830-talet.

På Vanbrugh Hill kan man få se en gammaldags vagn som far fram i hiskelig fart, dragen av fyra huvudlösa hästar.

Från kalkgrottorna i foten av Point Hill går det stundtals att skymta märkliga ljus och höra oförklarliga ljud. Fenomenen sägs vara orsakade av vålnaderna av de smugglare och rebeller som planerade att angripa kung James I.

Drury Lane Theatre

Här bor ett spöke som är klädd som en herreman från det sena 1700-talet med grå kavaj, mantel, ridstövlar, pudrad peruk och trekantig hatt. Han är beväpnad med ett svärd. Vålnaden – som kallas The Man in Grey – tros ha en koppling till det skelett man år 1848 hittade i en sidopassage som tidigare hade murats igen. Skelettet bar spår av att ha knivhuggits. Enligt teaterhistorikern W.J. MacQueen-Pope brukade den grå vålnaden dyka upp vid fjärde stolsraden i teatersalongen och sedan gå via den bakre gången till väggen nära den kungliga logen. Det var vid denna vägg som skelettet återfanns.

Drury Lane Theatre ligger mellan Drury Lane och Catherine Street i stadsdelen Covent Garden. Den nuvarande teaterbyggnaden är den fjärde på samma plats; den första färdigställdes redan i mitten av 1600-talet.

Ovan nämnda spöke i grått är långt ifrån det enda som har skymtats här. Tvärt om har många skådespelare vittnat om hur de träffat på olika spöken i samband med repetitioner eller föreställningar, och vissa vålnader sägs föra tur med sig för pjäsen. Vålnaden av clownen Joseph Grimaldi beskrivs som en hjälpsam gengångare som guidar nervösa skådespelare på scenen.

Vålnaden av Charles Macklin är mindre trevlig att träffa på backstage, vilket förmodligen har att göra med att han under sin livstid mördade en annan skådespelare under ett gräl om en peruk. Charles Macklins spöke hemsöker den plats där han år 1735 mördade kollegan Thomas Hallams genom att köra en käpp genom ögat på honom.