St Winefride’s Well

Denna heliga källa har besökts av pilgrimmer åtminstonde sedan 600-talet vilket gör St Winefride’s Well till en av storbritanniens allra äldsta vallfärdsorter som varit i kontinuerligt bruk under hela sin historia.

Sankt Winefrides Well ligger i grevskapet Flinthire i nordöstra Wales, och den omgivande marknadsorten heter kort och gott Holywell vilket betyder just helig källa.

Den byggnad som nu ligger vid källan uppfördes i början av 1500-talet i gotisk stil, men ett kapell fanns på plats redan tidigare. I anslutning till källan finns en utställning där man kan lära sig mer om Sankt Winifred och källans historia.

Källan är öppen för besökare varje dag, året runt, med undantag för Juldagen och Annandag jul. Om man vill delta i en gudtjänst vid källan kan man kontakta St Winefride’s Church på telefon 0135 2713 181. Landsnumret till Storbritannien är +44.

Kuriosa

Sankt Winifreds källa är en av de platser som nämns vid namn i den medeltida texten

“Sir Gawain and the Green Knight”,

en av de mest kända av artursagorna.

Legenden om Sankt Winifred

Legenden om Sankt Winifred handlar om hur Caradoc, som var son till en lokal prins, år 660 e Kr högg huvudet av den unga kristna kvinnan Gwenffrewi (Winifred). Caradoc var hennes friare och han blev rasande över att hon ville bli nunna istället för att gifta sig med honom. Gwenffrewis huvud rullade nedför en kulle, och där det slutligen kom till vila sprang en källa upp.

Gwenffrewis morbror Sankt Bueno ingrep och satte tillbaka hennes huvud på hennes kropp och genom ett mirakel blev hon levande igen. Sankt Bueno bad sedan himlen att straffa Caradoc, som omedelbart föll död ned. Enligt en version av legenden öppnade sig marken och svalde Caradoc.

Innan Sankt Bueno lämnade platsen satte hand sig på den sten som går att se intill källan och lovade i guds namn att den som på just den platsen tre gånger ber om något från Gud i Sakt Gwenffrewis namn ska få sin önskan uppfylld om det är till gagn för personens själ.

Gwenffrewi följde sin önskan att gå i kloster och blev småningom abbeddisa i Gwytherin i Denbighshire. Efter sin död begravdes hon i klostret, men år 1138 togs hennes reliker till Shrewsbury.

Källan som vallfärdsort

Sankt Winifreds källa har varit ett mål för kristna pilgrimmer sedan 600-talet och många personer som är välkända i historien har besökt platsen. Till exempel bad kung Richard I vid Sankt Winifreds källa inför sitt kommande korståg år 1189 och kung Henry V fotvandrade från Shrewsbury till källan år 1416.

Under 1400-talet lät Lady Margaret Beaufort uppföra ett kapell vid källan. Efter att kung Henry VIII konverterat till protestantismen beordrade han att katolska element – bland annat de reliker som förvarades i anslutning till källan – skulle förstöras. Några av de katolska föremålen restaurerades senare och förvaras numera i Shrewsbury och Holywell.

stwinefrides-wellUnder 1600-talet blev källan en symbol för de walesare som vägrade konvertera till anglicismen och önskade förbli katoliker. Jesuitprästen Oldcorn besökte St Winifreds källa år 1601 för att be om bot från cancer. Han blev frisk, och några år senare återvände han tillsammans med cirka 30 andra personer för att tacka för bönesvaret – och enligt utsago även planera ett attentat mot den protestantiske kungen. Detta var upprinnelsen till den ökända krutkonspirationen vars misslyckande fortfarande firas i Storbritannien under Guy Fawkes Night den 5 november varje år.

Remember remember the fifth of November
Gunpowder, treason and plot.
I see no reason why gunpowder, treason
should ever be forgot.

Året efter att katolske James II krönts till kung vallfärdade han och hans hustru Mary of Modena, även hon katolik, till Sankt Winifreds källa för att be om en tronarvinge. Detta var år 1686 och år 1687 blev Mary gravid med sonen James. Att James överlevde barndomen överraskade många eftersom paret fram tills dess endast fått barn som dött i mycket späd ålder, och i protestantiska kretsar hade man hoppats på att ingen katolsk tronarvinge skulle produceras.

Drottning Victoria, som regerade 1837 – 1901, besökte Sankt Winifreds källa som barn. År 1828 befann sig den katolske kungen Leopold av Beligen i Holywell och med sig hade han sin unga brittiska släkting prinsessan Victoria.

Kontaktinformation

The Custodian,

St Winefride’s Well,

Greenfield Street,

Holywell,

Flintshire, CH8 7PN.

Tel. 01352 713054

The Vocationist Fathers,

St Winefride’s Church,

15 Well Street,

Holywell,

Flintshire, CH8 7PL.

Tel. 01352 713181