Buckingham Palace

Buckingham Palace är den brittiska monarkens Londonresidens och administrativa högkvarter. Delar av byggnaden och dess omgivningar är öppet för allmänheten, och Buckingham Palace är sedan länge en väletablerad turistattraktion i City of Westminster.

Allmänheten kan besöka Buckingham Palace under vissa delar av året och man behöver betala entréavgift. De exakta öppettiderna kan variera från år till år, så det är viktigt att kontrollera exakt vad som gäller innan man planerar sitt besök. Från sista veckan i juli brukar slottet hålla öppet varje dag ända till den siste oktober.

Framför Buckingham Palace flockas besökare året runt för att se den ceremoniella vaktavlösningen. Från april till juli äger ceremonin rum varje dag, resten av året endast varannan dag. Att se vaktavlösningen är helt gratis – man behöver inte lösa entré till slottet utan kan se ceremonin äga rum utanför.

Planerar du att besöka London under en period då Buckingham Palace inte är öppet för allmänheten? The Queens Gallery nära The Royal Mews har betydligt generösare öppettider än Buckingham Palace och detta galleri är fyllt med utställningsföremål från Buckingham Palace, Windsor Castle, Kensington Palace oh St James’s Palace.

Nyfiken på om drottningen är hemma? När drottningen bor i slottet hissas flaggan The Royal Standard på Buckingham Palaces tak. Om flaggan på Buckingham Palace är den vanliga brittiska flaggan innebär det att drottningen inte bor där just nu.

Exempel på vad man kan se i Buckingham Palace

The State Rooms

Buckingham Palace innehåller 19 stycken rum som kalla The State Rooms. Genom dessa rum, som är överdådigt utsmyckade, går det särskilda turer för den som är intresserad. Här är det extra allt som gäller – damask tapeter på väggarna, antika möbler av förnämsta kvalité, handknutna mattor, marmorpelare och massor av bladguld.

En audioguide finns att tillgå när man vandrar genom de 19 rummen, med intro av självaste prins Charles. Det finns också särskilda interaktiva turer för barnfamiljer.

När de inte är öppna för allmänheten använder drottningen The State Rooms för att ta emot gäster, till exempel besökande diplomater och statschefer, och personer som ska föräras utmärkelser från monarken. De används också vid viktiga firanden – när prins William gifte sig med sin Catherine hölls bröllopsmottagningen i några av dessa rum.

Tronrummet

Tronrummet är en favorit bland slottets besökare – både stora och små. Här finns de troner som används vid kröningen av brittiska monarker samt vid vissa andra högtidliga tillfällen. En av tronerna var till exempel i bruk vid drottning Elizabeth II:s diamantjubileum.

När prinsessan Elizabeth (numera drottning Elizabeth II) gifte sig år 1947 togs officiella bröllopsbilderna på brudparet i tronrummet.

Målningar

Buckingham Palace är fyllt av konst, inklusive många tavlor. Här samsas verk av namnkunniga konstnärer som Rembrandt, Vermeer, Rubens, Van Dyck och Canaletto. I The State Rooms hänger porträtt av kungafamiljen nu och då, föreställande bland annat drottning Victoria, kung George III och drottning Elizabeth II.

Särskild utställning

Varje år, i samband med att Buckingham Palace öppnar för sommarsäsongen, avtäcks en ny specialutställning i slottet.

Trädgården

En separat guidad tur går genom den parkliknande slottsträdgården som ligger bakom Buckingham Palace. Denna trädgård är nästan 16 hektar stor och innehåller bland annat en 1,2 hektar stor sjö och cirka 200 träd. Under vår och sommar är blomsterprakten stor med över 350 olika sorters blommor. Den guidade turen inkluderar rosenträdgården, örtsängarna, sommarhuset och Waterloo Vase – för att nämna några av höjdpunkterna. Turen avslutas i trädgårdscafét på slottets västra terrass.

Historia

Under medeltiden var det område där vi idag hittar Buckingham Palace en del av The Manor of Ebury, även kallad Eia. På den tiden var området sankmark på grund av floden Tyburn, en flod som fortfarande flyter nära Buckingham Palace men nu för tiden är betydligt hårdare reglerad på grund av utdikningar.

William the Conqueror gav bort området till Geoffrey de Mandeville, som donerade den till munkarna i Westminster Abbey. Det kom sedan att dröja nästan ett halv årtusende innan marken återigen kom i kronans händer, då Henry VIII på 1530-talet köpte Hospital of St James från Eton College och tog över Manor of Ebury från Westminster Abbey.

Det första bostadshus som uppfördes på platsen var troligen det som Sir William Blake lät bygga på 1620-talet. Detta togs sedan över av Lord Goring, som utvecklade mycket av den trädgård som fortfarande finns kvar i dag.

Buckingham House

Buckingham House designades av William Winde på uppdrag av Hertigen av Buckingham och Normanby och uppfördes i början av 1700-talet. 1761 såldes det till George III för £21 000. Huset blev drottning Charlottes privata residens och 14 av kungaparets 15 barn föddes där. På den här tiden var monarkens officiella residens i London St Jame’s Palace. Framåt slutet av 1700-talet började dock Buckingham House kallas Buckingham Palace.

Buckingham Palace

Under 1800-talet skedde omfattande ombyggnationer och tillbyggnationer, och när drottning Victoria uppsteg på tronen år 1837 utropades Buckingham Palace till monarkens officiella residens i London.

De senaste riktigt omfattande strukturella förändringarna av Buckingham Palace genomfördes i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Då skapades bland annat den östra fronten med den idag så berömda balkongen där den kungliga familjen brukar vinka till folket.

Under andra världskriget förstördes palatsets kapell av tyskt bombardemang. Istället för att återuppbygga upp kapellet uppfördes ett konstgalleri på platsen. Galleriet öppnades för allmänheten 1962 och innehåller konst från den kungliga samlingen.