St Paul’s Cathedral

St Paul’s Cathedral befinner sig på Ludgate Hill, vilket är City of Londons högsta punkt. Katedralen är ett av Londons äldsta och mest välkända landmärken och under perioden 1710 – 1967 var den Londons högsta byggnad. St Paul’s Cathedral är också Storbritanniens näst största kyrkobyggnad, bara Liverpool Cathedral är större.

St Paul’s Cathedral är säte för biskopen av London och huvudkyrka för Londonstiftet, men katedralen är inte bara en viktig del av London utan är starkt kopplad till händelser som rönt uppmärksamhet långt utanför stadens gränser. Här hölls till exempel begravningsceremonierna för Lord Nelson, Sir Winston Churchill och Margret Thatcher, här firade drottningarna Viktoria och Elizabeth II viktiga jubileum, och här gifte sig prins Charles med Lady Diana Spencer. När första och andra världskriget avslutades markerades det med fredsmässor i St Paul’s Cathedral.

Redan år 604 stod en kyrka dedikerad åt aposteln Paulus klar på Ludgate Hill. Den nuvarande byggnaden uppfördes på 1600-talet i samband med att London rustades upp efter den stora brand som förstörde stora delar av centrala London, inklusive dåvarande St Paul’s Cathedral, den 2-5 september 1666.

Korta fakta om St Paul’s Cathedral

Adress St. Paul’s Churchyard, London EC4M 8AD, UK
Sajt stpauls.co.uk
Religiös tillhörighet Church of England
Byggd 1675 – 1711
Arkitekturstil Engelsk barock
Arkitekt Sir Christopher Wren
Höjd 111 meter
Längd 158 meter
Antal torn 2
Tornens höjd 67 meter
Takkupolens höjd Yttermått: 85 meter

Innermått: 68 meter

Takkupolens diameter Yttermått: 34 meter

Innermått: 31 meter

St Pauls Cathedral som turistattraktion

St Pauls Cathedral är ett populärt turistmål, men det är också en kyrka som används av kristna som firar gudtjänst och ber där, och ett regelverk finns på plats för att säkerställa båda gruppernas intressen.

För närvarande är kyrkan inte öppen för sightseeing på söndagarna, utan den dagen är helt vigd åt religiösa ändamål. Under måndag – lördag öppnar kyrkan för sightseeing klockan 08:30 på morgonen och biljettförsäljningen är öppen fram till kl 16. Klockan 16:30 stänger kyrkan för sightseers och återgår till att enbart användas för religiösa syften.

Vid speciella event kan det hända att hela eller delar av kyrkan stängs för sightseers även på de tider då den normalt är öppen. Det är alltid bra att besöka stpauls.co.uk i förväg för att planera sitt besök, så att man vet om något särskilt är på gång. Detta gäller förstås oavsett om man vill besöka kyrkan i egenskap av turist eller om man vill delta i gudstjänstfirande, be eller ägna sig åt liknade religiösa aktiviteter.

Om man besöker St Paul’s Cathedral för sightseeing måste man lösa entrébiljett. Däremot är det gratis att delta i gudstjänstfirande etc. I skrivande stund kostar entrébiljetten £18 för vuxna och £8 för barn 6-18 år. Särskilda rabatter finns för grupper, studenter, äldre och den som köper familjebiljett. Man kan också skaffa sig en billigare biljett genom att köpa den online istället för i katedralen.

Om du behöver en plats för att be eller ägna dig åt kontemplation under tider då St Paul’s Cathedral är fylld av turister, kontakta katedralens personal så blir du insläppt till St Dunstan’s istället.

De pengar som St Paul’s Cathedral får in genom entréavgifterna används bland annat för reparationer och underhållsarbete.

The Interpretation Project

The Interpretation Project är ett långvarigt projekt som handlar om att låta katedralens besökare få veta mer om St Paul’s Cathedral. Som en del av detta projekt invigdes år 2010 St Paul’s Oculus, en 270° filmupplevelse som visar upp olika aspekter av 1400 års historia på platsen. St Paul’s Oculus ligger i kryptan.

The Interpretation Project ligger också bakom de multimediaguider för pekskärm som man får tillgång till när man har köpt sin entrébiljett till St Paul’s Cathedral.