Edinburgh Farmers’ Market

Varje lördag är det marknad på Castle Terrace i Edinburgh, vid foten av den höjd som det pampiga Edinburgh Castle är byggt på. Marknaden öppnar klockan 9 på morgonen och stänger klockan 14 på eftermiddagen.

Edinburgh Farmer’s Market är inriktad på lokalproducerade produkter och har ganska strikta regler för vilka varor som får säljas. Marknadens regler säger till exempel att GMO ska undvikas, och det samma gäller E 621, aspartam, härdat fett och transfetter. Det finns också vissa regler för hur odling ska ske och hur djur ska födas upp. I stort sett rör det sig om grundläggande principer för ekologisk mat.

Exempel på sådant som säljs på Edinburgh Farmer’s Market är frukt, grönsaker, växter, fröer, kött, fisk, ägg, oljor, bakverk, fruktvin och juicer.

Inriktning

Edinburgh Farmer’s Market är huvudsakligen en marknad för mat och dryck – både råvaror och färdiga produkter – men här säljs även en del andra intressanta saker. Exempel på sådant som brukar finnas tillgänglig minst en av söndagarna varje månad är lokalproducerade tvålar och handstickade tröjor gjorda av ull från lokala får. Det brukar också gå att köpa fröer och perenner för den som vill odla själv.

En majoritet av produkterna på marknaden har producerats i Edinburghområdet eller i andra delar av Lothian, eller i övriga delar av Skottland. Marknaden är framförallt avsedd för lokala producenter, både sådana som till exempel föder upp ägg lokalt och sådana som använder sig av lokala produkter som råvaror för sina alster, till exempel bakar bröd eller kokar marmelad som huvudsakligen består av ingredienser från de lokala bönderna. Det här är alltså inte en markand där du kommer att hitta en massa importerade produkter och säljare som bara är återförsäljare av det någon annan producerat. Detta innebär inte att det är helt omöjligt att hitta importerade produkter här, Northern Edge Coffee brukar till exempel ha ett stånd där de säljer handrostat kaffe gjort av bönor som inte har odlats i Skottland och varje lördag finns Chocolate Tree på plats för att sälja organisk choklad som kombinerar kakaobönor odlade utanför Skottland med ingredienser från lokala producenter.

Frukt och grönsaker

edinburgh-farmers-marketDet vore inte mycket bevänt med bondens marknad utan frukt och grönsaker, och på Edinburgh Farmer’s Market finns många olika lokala frukt- och grönsaksodlare representerade. Två exempel på säljare som brukar vara på plats varje lördag är East Coast Organics och Tay Valley Fruits.

Ost

En ostproducent som fått mycket uppmärksamhet är Arran Cheese Shop som tillverkar cheddarost för hand på ön Arran, något väster om det skotska fastlandet. En annan omtyckt ostmakare som brukar dyka upp på Edinburgh Famer’s Market varje lördag är Stichill Jerseys som tillverkar sin ost av mjölk från jerseykor.

Dryck

Beroende på vilken söndag man besöker Edinburgh Farmer’s Market finns det olika drycker att köpa. En återkommande säljare är Laprig Fruit, som brukar vara på plats den första och tredje lördagen i varje månad för att sälja sina exklusiva äppeljuicer. Den andra och fjärde lördagen finns istället Summerhouse Drinks här med ett sortiment av riktig lemonad och hantverksmässigt producerade läskedrycker med 100% naturliga ingredienser från Skottland.

Om du vill ha något starkare går det ofta att köpa gin, fruktviner och fruktlikörer, från producenter som Spencerfield och och Scots Cheer. Skottland har även flera mikrobryggerier, till exempel Eden Brewery som brygger sitt öl i Sankt Andrews, ungefär 5 mil nordost om Edinburgh.

Som nämns ovan brukar det också finnas kaffeförsäljare på plats på marknaden, vars kaffe är rostat och malt i Skottland. Ibland går det även att köpa örtteer.

Att ta sig till marknaden

Lothian Road bus services Lothian Buses Numbers:

1, 10, 11, 15, 15A, 16, 24, 34, 47

Westport and Bread Street bus services Lothian Buses Numbers:

2, 35

Shandwick Place bus services Lothian Buses Numbers:

3, 4, 12, 25, 26, 31, 33, 44, 44A