Tate Modern

Tate Modern är ett konstmuseum för modern och kontemporär konst som ligger i centrala London. Både brittisk och utländsk modern konst ingår i samlingarna och ställs ut här. Tate Modern är ett av Storbritanniens nationalgallerier.

All konst i Tate Modern är skapad tidigast år 1900. Vill man se äldre brittisk konst är det istället Tate Britain som gäller, som precis som Tate Modern ligger i centrala London. Mellan Tate Modern och Tate Britain går det båtturer på Themsen.

Sett till antalet konstverk är Tate Modern ett av världens största museum för modern och kontemporär konst. Statistik från år 2015 visar att Tate Modern det året tog emot över 4,7 miljoner besökare.

Exempel på konstverk som ingår i Tate Moderns samlingar:

 • Pablo Picasso, 1909–10, Figure dans un Fauteuil (Seated Nude, Femme nue assise)
 • Paul Klee, 1935, Walpurgisnacht
 • Robert Delaunay, 1934, Endless Rhythm
 • Roy Lichtenstein, 1963, Whaam!

Korta fakta om Tate Modern

Grundad 2000
Plats Bankside

London, SE1

Koordinater: 51.507625°N 0.098970°W

Sajt tate.org.uk/modern

Att besöka Tate Modern

Var?

Tate Modern ligger i den gamla Bankside Power Station på Bankside-sidan av Borough of Southwark i centrala London.

Entrépris

Det finns inte någon allmän entréavgift för att besök Tate Modern och de allmänna utställningar som består av konstverk ur samlingarna får man se gratis. Däremot kan särskild avgift tas ut om man vill se vissa av de tillfälliga utställningarna.

Lokaltrafik

Linje / Rutt Hållplats Distans från Tate Modern
London Buses RV1 Southwark Street/ Blackfriars Road <325 meter
London Buses 381

N343

N381

Blackfriars Bridge <325 meter
London Buses 45

63

100

N63

N89

Blackfriars Bridge / South Side <325 meter
London Buses 344 Southwark Bridge / Bankside Pier <650 meter
London Underground Jubilee Southwark <650 meter
National Rail Thameslink Southeastern Blackfriars Cirka 800 meter
National Rail Thameslink

Southern

Southeastern

London Bridge Cirka 1125 meter
London River Services Commuter Service

Tate to Tate

Westminster to St Katharine’s Circular

Bankside Pier

Lyktstolparna mellan tunnelbanestationen Southwark och Tate Modern har målats brandgula för att det ska bli enklare att hitta till muséet.

Samlingar och gallerier

Tate Moderns samlingar består av modern och kontemporär konst från år 1900 och framåt.

Hus Innehåll
The Boiler House Konst från år 1900 och framåt
The Switch House Konst från år 1960 och frammåt
The Turbine Hall I den östra delen finns plats för ovanligt stora och höga konstverk

Den huvudsakliga konstsamlingen har åtta utställningsområden, vart och ett med ett eget tema. Inom varje enskilt utställningsområde finns det vissa rum där konsten byts ut ofta, så att många olika verk ur samlingarna ska kunna visas upp. Däremot är det betydligt mer sällan man byter tema.

I skrivande stund är detta dessa åtta teman som gäller:

 • Start Display
 • Artist and Society
 • In The Studio
 • Materials and Objects
 • Media Networks
 • Between Object and Architecture
 • Performer and Participant
 • Living Cities

Turbinhallen

Turbinhallen, där det gamla kraftverket hade sina elektriska generatorer, är fem våningar hög och har 3 400 kvadratmeter golvutrymme. Turbinhallen används för att vissa upp samtida konst i oktober – mars varje år, särskilt i form av utrymmeskrävande verk som specialbeställts av aktuella konstnärer. Utanför perioden oktober – mars används Turbinhallen för event och kortare utställningar. Här har man till exempel kunna se musikgruppen Kraftwerk uppträda.

År 2013 ingick Tate Modern ett sponsoravtal med Hyundai som innebär att bilföretaget ska förse Tate Modern med pengar i 10 år (totalt £5 miljoner) så att muséet kan fortsätta beställa konst till Turbinhallen.

Temporära utställningar i Boiler House

Två avdelningar i Boiler House används för att hålla utställningar med samtida konstnärer. Utställningarna brukar pågå i tre eller fyra månader och ha separat entréavgift. Det brukar också finnas en liten butik som säljer produkter med koppling till utställningen. En av de mest välbesökta av dessa utställningar var den nästan fem månader långa Henri Matisse-utställningen år 2014 som lockade över 560 000 betalande besökare.

Historia

I takt med att konstsamlingarna på Tate Gallery växte började det bli ont om utrymme. Till slut fattade man därför beslut om att inrätta ett nytt museum för att avlasta Tate Gallery. Tate Modern inrättades i det gamla kraftverket på Themsens södra sida, och Tate Gallery bytte namn till Tate Britain för att tydliggöra sitt fokus på brittisk konst.

Tate Modern invigdes av drottningen den 11 maj 2000, och under sitt första år tog Tate Modern emot ungefär 5,25 miljoner besökare, vilket var fler än för något annat museum i världen.

I slutet av 00-talet meddelade Tate Modern att de skulle utöka med nya lokaler för att skapa ännu mer plats för utställningar, uppträdanden och utbildningsprojekt. Man ville också öka mängden sociala ytor för vila och rekreation. Sedan dess har omfattande byggprojekt pågått och vissa av dem är i skrivande stund fortfarande inte avslutade.