New Covent Garden Market i London

New Covent Garden Market i London är storbritanniens största grossistmarknad för blommor, frukt och grönsaker. Den sträcker sig över 23 hektar och här säljer ungefär 200 olika företag sina produkter. Detta är inte en marknad som främst vänder sig till privatpersoner, men alla är välkomna så om man har ett starkt intresse för mat och/eller blommor kan marknaden vara väl värd ett besök. Tänk dock på att eftersom det är en grossistmarknad säljer man vanligen inte individuella produkter utan stora kvantiteter av varje produkt.

New Covent Garden Market är mycket viktig för alla de hotell, restauranger och cateringföretag som införskaffar sina råvaror här, och det samma gäller för många av Londons skolor, sjukhus och fängelser. Man räknar med att ungefär 40% av all den frukt och de grönsaker som äts utanför hemmet i London har sålts på New Covent Garden Market.

Ungefär tre fjärdedelar av alla florister i London besöker New Covent Garden Market och här finns ett enormt utbud av blommor, gröna växter och floristtillbehör. Många florister lägger en första orderomgång tidigt på morgonen och återvänder sedan en gång till på förmiddagen för att skaffa mer vid behov.

New Covent Garden Market invigdes i november 1974. Marknaden heter som den gör eftersom den ersatte den gamla grönsaks- och blomstermarknaden i Covent Garden.

New Covent Garden Market har två ingångar; huvudingången och blomstermarknadsingången. Båda ligger på Nine Elms Lane. Huvudingången är öppen dygnet runt, även när ingen försäljning sker. Blomstermarknadsingången är däremot stängd på söndagarna och stänger klockan 13:00 övriga dagar, utom på fredagarna då den stänger redan klockan 10:00 på förmiddagen.

Frågor och svar

Var ligger New Covent Garden Market? New Covent Garden Market ligger stadsdelen Nine Elms i London, vid Themsens södra bank.

Adressen är New Covent Garden Market, London, SW8 5BH.

Båda ingångarna är på Nine Elms Lane.

När är blomstermarknaden öppen? Måndag – Lördag klockan 04:00 – 10:00
När är frukt- och grönsaksmarknaden öppen? Måndag – Lördag klockan 00:00 – 06:00

Blomstermarknaden

new-covent-garden-market-flower-marketBlomstermarknaden består av över 30 olika säljare. Varje morgon utom söndag anländer de med nya blommor och växter. Brittiska blommor kommer in på måndagar och torsdagar.

Eftersom det är en grossistmarknad köper man normalt inte enstaka blommor utan flerpack, till exempel en låda rosor. Priserna brukar dock anges per stjälk, exklusive moms. Priserna är inte fasta utan går upp och ned i enlighet med tillgång och efterfrågan. Man kan ofta förhandla sig till ett bättre pris om man ska göra ett riktigt stort köp.

Vissa, men inte alla, handlare accepterar kreditkort. Att ha med sig kontakter rekommenderas.

Bärhjälp finns tillgänglig, man brukar ge ungefär £5 i dricks.

För den som är ny finns det turer man kan delta i där man lär sig hur blomstermarknaden fungerar.

Frukt- och grönsaksmarknaden

För att handla på frukt- och grönsaksmarknaden, promenera längs Buyer’s Walk och ta en titt på vad de olika handlarna har att erbjuda. Produkterna ligger upplagda framtill så att potentiella köpare kan se dem – detta kallas för the flash. Köpare får röra vid och lukta på dessa produkter. Vissa säljare erbjuder även smakprov.

Kontantbetalning är vanligast, såvida man inte har satt upp ett konto. Du betalar vid kontantfönstret och en porter plockar därefter ihop din order. Om du har bil, kör till baksidan av försäljarens bås och hämta upp den hopplockade ordern där.

Om du är ny kan du delta i en introduktionsrunda för att lära dig hur frukt- och grönsaksmarknaden fungerar. Bokning sker på telefon 020 7501 3495 (brittiskt telefonnummer).

Övrigt

Det är inte bara frukt och grönsaker som säljs här utan även en hel del annan mat och dryck, inklusive sådant som är redo att konsumeras direkt. Det brukar till exempel finnas försäljare på plats som säljer färdiga smörgåsar, såser, juicer och vin. Råvaruutbudet omfattar bland annat kött och fisk, både färskt och fruset.

Att ta sig till New Covent Garden Market

Bil Den som kommer i bil måste betala en inträdesavgift på £5. Parkeringsavgift är inkluderad i det priset.
Tåg Närmsta järnvägsstation är Vauxhall Rail Station, som har bra förbindelser med Waterloo och Clapham Junction.
Tunnelbana Närmaste tunnelbanestation är Vauxhall Underground, på tunnelbanelinjen Victoria Line.
Bus Närmsta busstation är Vauxhall, som har bra bussförbindelser med stora delar av London.

Busslinjerna 156 och 344 går dygnet runt och passerar både huvudingången och blomstermarknadsingången på Nine Elms Lane.

Busslinjerna 77, 87 och N87 kör längs Wandsworth Road och man kan gå av väldigt nära marknaden.