Kellie Castle

Det skottska slottet Kellie Castle ligger strax utanför Arncroach, cirka 5 km norr om Pittenweem i East Neuk of Fife. Kellie Castle är ett prima exempel på skottsk grevlig arkitektur med sina karaktäristiska gavlar, skorstenar och torn skapade med utkragningsteknik.

Kellie Castle omgärdas av en 6,5 hektar stor slottspark, inklusive en organisk trädgård som skyddas av murar. I den inmurade trädgården, som skapades på 1600-talet och genomgick flera förändringar under den Viktorianska epoken, finns en intressant samling gammaldags rosor, fruktträd och örter.

Kellie Castle har förvaltats av The National Trust of Scotland sedan år 1970 och är öppet för allmänheten. I den gamla stallbyggnaden finns en permanent konstutställning som visar den tidigare ägaren Hew Lorimers skulpturer – han använde under många år stallet som sin studio.

Att besöka Kellie Castle

Obs! Nedanstående uppgifter kan ändras snabbt, så kontrollera alltid med Kellie Castle vad som gäller innan du planerar ditt besök. Aktuell information finns hos National Trust of Scotland (nts.org.uk).

Entréavgift

Vuxenbiljett £10,50
Familjebiljett 2 vuxna £24,50
Familjebiljett 1 vuxen £18,00

Medlemmar av The National Trust for Scotland går in gratis.

Öppettider

Trädgården är öppen varje dag, året runt, från klockan 09:00 till skymningen.

Själva slottet har mer begränsade öppettider.

April och maj Lördag – Torsdag 11:00 – 17:00
Juni, juli, augusti Måndag – Söndag 11:00 – 17:00
September och oktober Lördag – Torsdag 11:00 – 17:00

Kontaktinformation


Kellie Castle, Fife, Pittenweem, KY10 2RF

Telefonnummer: +44 (0) 131 458 0303

E-postadress: kelliecastle@nts.org.uk

Historia

Kellie Castle omnämns redan år 1150 i ett dokument utfärdat av kung David I av Skottland (Dauíd mac Maíl Choluim). Den första ägare vi känner till är Robert av London, den oäkta sonen till den skotske kungen William the Lion (Uilliam mac Eanric).

Familjen Siward och familjen Oliphant

I mitten av 1200-talet ägdes Kellie Castle av familjen Siward, som kom från Northumbria och hade stött kung Malcolm Canmore i kampen mot Macbeth. Walter Oliphant, som var en släkting till familjen Siward, tog över slottet år 1360 och det stannade sedan i Oliphant-familjen ända tills år 1613. Det var under denna period som ett nytt torn bygges öster om originaltornet, på uppdrag av 4:e Lord Oliphant. Det nya tornet stod klart år 1573. Så småningom länkade man ihop de två tornen och kopplade dem till ett tredje torn i sydväst, så att den T-formade byggnad som står kvar än idag bildades.

Familjen Erskine

År 1613 köptes Kellie Castle av Sir Thomas Erskine, som hade räddat kung James VI live i samband med Gowriekonspirationen. Den tacksamme kungen utsåg Erskine till Earl of Kellie år 1619. I över två hundra år ärvdes slottet sedan inom den grevliga familjen Kellie.

Slottet står tomt

I början av 1800-talet fanns det på grund av emigration till Amerika inte någon ny Earl of Kellie som kunde ta över Kellie Castle. Istället gick slottet till James Maitland Hog of Newliston, som därmed fick titeln Hog of Newliston and Kellie. Han använde inte slottet och det stod övergivet i många år.

Familjen Lorimer

År 1878 började den dåvarande ägaren, Earl of Mar and Kellie, hyra ut Kellie Castle till professor James Lorimer. Professor Lorimer var Regius Professor i offentlig rätt på Edinburgh University och far till den framstående skotske arkitekten Sir Robert Lorimer. Familjen Lorimer hade ursprungligen tänkt sig att använda slottet som en semesterbostad, men efter att de börjat rusta upp det flyttade de dit permanent.

I familjen Lorimers händer genomgick Kellie Castle en rejäl uppfräschning, bland annat såg Rober Lorimer till att återställa de fantastiska taken och de målade väggpanelerna. Även efter professor Lorimers död år 1890 fortsatte familjen att hyra slottet; först var det hustrun Lady Hannah som hyrde det och senare – efter hennes död år 1916 – togs kontraktet över av sonen John Henry Lorimer, som var en berömd målare. När J H Lorimer avled år 1936 utrymdes slottet, men snart valde skulptören Hew Lorimer och hans hustru Mary att hyra det så att Lorimer-epoken kunde fortsätta för Kellie Castle.

År 1948 köpte Hew och Mary Lorimer Kellie Castle och de ägde det fram till år 1970, då det övergick till National Trust of Scotlands ägo. Även efter 1970 stannade dock Hew kvar på slottet; han bodde i en del av det östra tornet till år 1990 och använde stallängan som konststudio.

Trivia

En kombinerad gobeläng

Den gobeläng som numera hänger i matsalen består av minst två, eventuellt tre, olika gobelänger som sammanfogats. Kanterna är inte lika gamla som resten.

Den centrala delen av gobolängen i matsalen är en flamländsk gobeläng daterad till år 1580 som föreställer Europa och tjuren, ett motiv från Grekisk mytologi.

Den latinska text som återfinns på den sammanfogade gobelängen i matsalen har inte någon koppling till motivet Europa och tjuren, utan hör till vad som en gång i tiden var en separat gobeläng. Översatt till svenska lyder texten ungefär ”Den unge mannen har räddat sin sårade far, burit honom tillbaka och satt honom på sin häst.”

Ett trendigt tak

Taket i det rum som numera är biblioteket i östra tornet är troligen det allra första rum i hela Skottland där dekorativ putsning gjordes i London-stil, det vill säga i den stil med takpaneler och målade takbjälkar och som var högsta mode i England. Troligen gjordes detta inför ett kungligt besök. Årtalet 1617 inkorporerades bland utsmyckningarna.

En gömd greve

Enligt en lokal skröna av oklar sanningshalt ska den femte Earl of Kellie ha hållit sig gömd i en stor utbränd trästubbe utanför slottet under hela sommaren efter slaget vid Culloden nära Inverness år 1746.

En återställd väggmålning

Panelen över eldstaden i slottets Drawing Room målades av Phoebe Anna Traquair i slutet av 1800-talet. Traquair var en drivande kraft inom rörelsen Arts and Crafts i Storbritannien. Målningen är inspirerad av Botticelli’s Primavera.

När Hew och Mary Lorimer hyrde slottet lät de täcka över målningen, fast med material som inte skadade den så att den skulle kunna återställas senare vid behov. År 1996 togs målningen fram igen av The National Trust of Scotland.

Hemsökelser

Enligt legenden spökar det i slottets mycket gamla nordvästra torn.