Upptäck Kew Gardens – en oas i centrala London

Kew Gardens, vars officiella namn är Royal Botanic Gardens, Kew, är en av Londons mest älskade attraktioner och erbjuder en unik blandning av natur, skönhet, vetenskaplig forskning och historisk betydelse. Denna världsberömda trädgård, belägen i sydvästra London, sträcker sig över mer än 300 hektar och är hem för den största och mest diversifierade samlingen av växter i världen.

Kew Gardens är en fridfull tillflyktsort från stadens liv och rörelse. Oavsett om du är intresserad av botanik, konst eller bara letar efter en avkopplande dag utomhus, erbjuder Kew en oförglömlig upplevelse. Planera ditt besök och upptäck själv varför Kew Gardens är en av Londons mest älskade skatter. I den här artikeln utforskar vi några olika aspekter av Kew Gardens som bidrar till att göra den så älskad av både lokalbefolkningen och besökare utifrån.

Kew gardens växthus
Kew gardens växthus

Allmän information om Kew Gardens

  • Detta är en botanisk trädgård som omfattar ungefär 150 hektar.
  • Den ligger i Richmond, i den sydvästra delen av Stor-London.
  • Här finns över 40 000 olika växtarter och varianter.
  • Herbariet i Kew Gardens innehåller över 7 miljoner ark.
  • The Kew Garden School of Horticulture räknas som en av världens främsta utbildningar för trädgårdsodlare.
  • I The Jodrell Laboratory bedrivs bland annat botanisk forskning där man använder sig av DNA för att reda ut hur olika växter är släkt med varandra (molekylär systematik).

Kew Gardens historia – från kunglig trädgård till vetenskapligt centrum

Kew Gardens har en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1700-talet då detta var en privat trädgård tillhörande kungafamiljen. Under årens lopp har den utvecklats till ett centrum för botanisk forskning och bevarande, med en imponerande samling av växter insamlade från många olika delar av världen. År 2003 blev Kew Gardens upptagen på UNESCO:s Världsarvslista, en hyllning till dess historiska byggnader, landskapsarkitektur och vetenskapliga bidrag till botaniken och ekologin.

Formellt anses år 1759 vara det år då den botaniska trädgården grundades här, eftersom det är första gången ”odling i den fysiska [=medicinrelaterade] trädgården” omnämns i räkenskaperna. Imponerande odlingar anlades dock i det här området redan under 1600-talet, av familjen Capel som enligt samtida källor var ”näst intill besatta” av trädgårdskonsten. År 1678 skrev författaren John Evelyn om hur sir Henry Capels trädgård hade det bästa utbudet av frukt i England. År 1731 började Fredrik, prins av Wales, arrendera Capels gods, och efter Fredriks giftemål med prinsessan Augusta av Sachsen-Gotha fem år senare började paret tillsammans omvandla trädgården efter sina önskemål. Det var bland annat under deras översyn som trädgården uttökades, en damm tillkom och ett kinesiskt lustslott uppfördes.

Tips på saker att göra i Kew Gardens

Utforska växthusen

Kew är känt för sina spektakulära växthus, inklusive det fantastiska Palmhuset och det nyligen renoverade Tempererade huset. Dessa glasbyggnader är hem för tusentals exotiska växter, inklusive sällsynta och utrotningshotade arter.

Vandra på hög höjd

Om du vill se världen ur fågelperspektiv för en stund, klättra upp i Treetop Walkway. Denna 18 meter höga gångväg erbjuder enastående utsikt över trädtopparna och det omgivande landskapet.

Upplev konst

Kew är inte bara en plats för naturälskare utan också för konstälskare. Trädgården står värd för en rad utställningar och installationer året om, inklusive skulpturer och botaniska illustrationer.

Planera ditt besök

Kew Gardens är öppet året runt, men olika årstider erbjuder olika upplevelser. Våren är perfekt för blommande tulpaner och körsbärsblommor, medan sommaren bjuder på en explosion av färger i blomsterbäddarna. Hösten är idealisk för att njuta av de färgglada lövverken och vintern innebär lugn och ro med mindre folkmassor.

Det finns flera kaféer och restauranger inom Kew Gardens där besökare kan njuta av allt från en snabb fika till en läcker lunch med utsikt över trädgården.