Harry Potter

Filmerna om Harry Potter har spelats in på många olika ställen i England, Skottland och Wales och många av platserna har blivit vallfärdsorter för de hängivna Harry Potter-fansens.

Självklart är det också populärt att besöka Warner Bros Studios i Leavesden strax utanför London. Där finns en modell av hela Hogwarts i skala 1:24och man kan delta i en guidad tur som låter en utforska byggnaden, inklusive massor av föremål från inspelningarna. Modellen av skolbyggnaden användes för scener där Hogwarts visas utifrån, inklusive scener där vi ser Hogwarts från luften.

Inspelningsplatser för Harry Potter-filmerna

Här nedanför hittar du några exempel på byggnader och annat som använts under skapandet av de klassiska långfilmerna om Harry Potter.

King’s Cross Station, London, England

Tåget till Hogwarts avgår alltid från plattform 9 ¾ på King’s Cross Station i London. Bege dig till väggen mellan plattform 4 och plattform 5 och se om du lyckas ta dig ombord.

Vid ingången till plattform 9, 10 och 11 på västra sidan av stationen hyllas Harry Potter numera av en vagn som försvinner in i en vägg som prytts med texten Platform 9 ¾.

Glencoe, Argyll, Skottland

Glencoe ligger i det skotska höglandet och användes i de två första Harry Potter-filmerna. De dramatiska quidditch-matcherna filmades framför Glen Nevis och besökare som sett filmerna kommer att känna igen det pampiga Steall Falls.

Alnwick Castle, Northumberland, England

Alla scener med flygande kvastar spelades inte in i Glencoe, utan man begav sig även till Alnwick Castle i Northumberland. Det är i slottets yttre borggård som Madame Hooch håller sin lektion i kvastflygning i den första Harry Potter-filmen. Numera ingår därför viss kvastträning i inträdet för den som besöker Alnwick Castles yttre borggård. Slottet arrangerar också guidade turer med Harry Potter-tema där man får veta mer om hur inspelningarna gick till.

Bonustips: Downton Abbeys julavsnitt år 2014 spelades in i Alnwick Castle.

Glenfinnan Viaduct, Lochaber, Skottland

Den här viadukten ligger ungefär 30 meter över marken och kan ses i flera av filmerna när Hogwarts Express är på väg till Hogwarts. Det ångloksdrivna tåg som används i filmerna fraktar numera Harry Potter-fans som vill ha en upplevelse utöver det vanliga.

Bodleian Library and Christ Church College, Oxford, England

Två delar av det berömda biblioteket Bodleian Library – vars rötter sträcker sig tillbaka till 1600-talet – förekommer i Harry Potter-filmerna. Scener i Hogwarts bibliotek spelades in i Duke Humfrey’s Library, medan scener i Hogwarts sjukhus spelades in i Divinity School.

Inte långt från Bodleian Library ligger Christ Church College, som användes för den scen där Harry och de andra förstaårseleverna går ned för den pampiga trappen för att nå Hogwart’s Great Hall.

Durham Cathedral, Durham, England

Durham Cathedral’s Chapter House användes som lärosal när Professor McGonagall lärde de unga eleverna hur man förvandlar djur till bägare. En annan del av katedralen får vi se i den vinterscen när Harrys uggla Hedwig flyger iväg i den första Harry Potter-filmen. Sist men inte minst är det i Durham Cathedral som Ron Weasly drabbas av snigelkräksförbannelsen i Harry Potter och Hemligheternas Kammare.

harry-potter-flygerGloucester Cathedral, Gloucester, England

Gloucester Cathedral är en av de byggnader som användes för att spela in scener som ägde rum inne i Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Till exempel kan vi se delar av denna katedral när Harry och Ron gömmer sig för trollet.

Katedralen fixades till på olika vis inför inspelningarna för att se mer ut som Hogwarts, till exempel försökte man dölja sådant som kunde avslöja att det var en kyrkobyggnad och moderna installationer som strömbrytare gömdes bakom paneler.

Bonustips: Under katedralen finns en krypta som sägs vara hemsökt av munkar som bodde i Gloucester för länge sedan.

London Zoo, London, England

I filmen Harry Potter och Den Vises Sten besöker Harry London Zoo och inser att han kan tala med ormar. I filmen är det en pytonorm han kommunicerar med, men den inhägnad som användes för inspelningen är i vanliga fall hem åt en svart mamba.

Lacock Abbey, Wiltshire, England

Två olika delar av Lacock Abbey förekommer som klassrum i Hogwarts School of of Witchcraft and Wizardry.

  • Professor Quirrell’s Defence Against the Dark Arts Class
  • Professor Snape’s Potions Class

Lackock Abbey användes också för att spela in scenen där Harry hittar den magiska spegel som visar var och en vad de mest av allt vill ha.

Leadenhall Market, London, England

Trollkarlspubben The Leaky Cauldron förlades till vad som numera är en glasögonbutik i Bull’s Head Passage på Leadenhall Market. Leadenhall Market är en gammal marknadsplats på Gracechurch Street i Londons finansdistrikt. Byggnaden går i viktoriansk stil, men torghandel har förekommit här ända sedan 1300-talet. Om man kommer till fots måste man inte gå in via Gracechurch Street, utan det finns flera smala gränder som leder fram till marknaden från andra riktningar.

Bonustips: Leadenhall Market förekommer också i filmen ”The Imaginarium of Doctor Parnassus” och i musikvideon för den engelska popgruppen Erasures låt ”Love to Hate You”.

Freshwater West, Pembrokeshire, Wales

Scenerna kring Bill Weasley och Fleur Delacours märkliga Shell Cottage spelades in på denna sandiga strand i Wales. Stugan monterades dock ned igen när filminspelningen var över, så man kan inte se den här längre.