Giant’s Causeway

Giant’s Causeway på Nordirland är ett kustområde karaktäriserat av över 40 000 svarta polygonformade basaltkolumner. Kolumnerna skapades av vulkanisk aktivitet för över 50 miljoner år sedan. Lokala legender har dock en annan förklaring – kolumnerna är resterna av en stor vägbank som jätten Fionn byggde mellan Irland och Skottland. Faktum är att på andra sidan Nordkanalen, vid Fingals Grotta på den skotska ön Staffa, finns exakt samma slags basaltkolumner som på den irländska sidan. Det är möjligt att legenden om en vägbank inspirerades av detta.

Varje år besöker över två mijoner turister Giant’s Causeway. För att ta sig dit kan man med fördel ta tåget till badordet Portrush och där byta till Ulsterbus. Väl på plats i Portrush kan man också välja att istället för att ta bussen vandra den vackra promenadstigen från Portrush till Dunluce Castle och Giant’s Causeway.

Turister började anlända till Giant’s Causeway under 1800-talet och en 1,5 mil lång smalspårig elektrisk järnväg inrättades som transporterade besökare från badorten Portrush. Det går fortfarande att åka tåg längs en del av järnvägens forna sträckning, fast numera används ånglok och diesellok. En rutt går från staden Bushmills till Giant’s Causeway, en sträcka på drygt 3 km.

Sedan 1960 har Giant’s Causeway sköts av National Trust. Området utsågs till världsarv av UNESCO år 1986 och det har varit ett nationellt naturreservat sedan 1987.

År 2012 öppnades ett nytt besökscentrum för Giant’s Causeway.

Legenden om Fionn

giants-causewayDen skotska jätten Benandonner utmanade den irländska jätten Fionn till slagsmål och Fionn accepterade. För att de båda skulle kunna mötas byggde Fionn en vägbank över Nordkanalen mellan Irland och Skottland.

Historierna om vad som sedan hände går i sär. Enligt vissa berättelser möts de båda jättarna och Fionn besegrar Benandonner, men enligt andra versioner får Fionn se att hans motståndare är mycket större än han själv och gömmer sig då för att slippa slåss.

I en av de versioner där Fionn gömmer sig får han hjälp av sin hustru Oohagh som klär ut honom till spädbarn och gömmer honom i en vagga. När Benandonner anländer och ser hur stort barnet i vaggan är tänker han att barnets far Fionn måste vara enorm, så Benandonner flyr tillbaka till Skottland och förstör vägbanken efter sig så att Fionn inte ska kunna följa efter.

Geologi

Under den geologiska epoken Paleocen utsattes det som idag är Nordirlands antrimkust för intenstiv och omvälvande vulkanisk aktivitet. Smält basalt flöt genom kalkstensbäddar och bildade en vidsträckt lavaplatå. När lavan svalnade drog den ihop sig och sprickor bildades, ungefär som när lera torkar och spricker sönder. Pelarliknande strukturer blev kvar, och dessa sprack horisontellt och bildade det vi kan se idag. En majoritet av kolumnerna är hexagoner, men det finns även sådana som har fyra, fem, sju eller åtta sidor. Storleken på kolumnerna avgjordes huvudsakligen av hur pass snabbt lavan kallnade.

Namn

Engelska Giant’s Causeway
Ulster-skottska Giant’s Causey
Gaeilge Clochán an Aifir

Clochán na bhFomhórach